ABI COFFEE – MEIDÄN TARINAMME

Tiesitkö, että kahvin alkuperäinen maa on Etiopia. Alunperin kahvipensaan löysi vuohipaimen, joka kiinnitti huomionsa karjan käyttäytymiseen niiden syödessä vuorella kasvavien pensaiden papuja. Etiopian kahvi on erinomaista Cafe Arabica -laatua ja se kasvatetaan luonnonmukaisesti ilman kemikaaleja. 

Jo vuosisatojen ajan kahvia on tuotu Etiopasta Eurooppaan. Kahvin tuonnista on muodostunut vakiintunut prosessi, jossa isot liikkeet ostavat kahvin määrämällään hinnalla viljelijöiltä ja myyvät sen sitten eteenpäin hyvällä katetuotolla. Viljelijän oikeudet ja mahdollisuudet tuontatomaassa ovat olemattomat. Viljelijän on itse vaikeaa tavoittaa asiakkaita ulkomailla, joten usein ainoaksi vaihtoehdoksi jää kahvin myyminen isoille markkinajohtajille. Yrityksemme Abi Coffee on syntynyt ajatuksesta muuttaa tämä kierre tuottajan, eli viljelijän etujen mukaiseksi, jolloin viljelijän on mahdollista saattaa tuotteensa markkinoille itsensä määräämällä reilulla hinnalla. Samalla tahdomme tarjota kahvia, joka on sekä laadultaan että maultaan sellaista, jota asiakkaamme voisivat luonnehtia maailman parhaaksi kahviksi.

Suhteemme Etiopiaan on läheinen, tunnemme sen maastot ja tiedämme missä ja miten syntyy ensiluokkainen kahvipapu. Kahviasiantuntijamme Helen Ghebrehiwet on syntynyt Sidamon alueella Etiopiassa. Sidamossa on pitkät kahvintuotannon perinteet, joten kahvi tuli Helenille tutuksi jo pienestä pitäen. Hän muistaa kahvin jo varhaisesta lapsuudesta saakka: ”Maistelimme papuja suoraan kahvipensaista. Se on ensimmäinen, makea, hyvin ihana ja vahva muistoni kahvista.”

Helen tuli Suomeen Etiopiasta vuonna 1997, hän sai paikan stipendiopiskelijana puutarhakoulusta.”Olen naimisissa ja kahden ihanan lapsen äiti. Olen aina sanonut vanhimmalle pojalleni: ’Olet fiksu ja osaat kieliä, voisit auttaa Etiopiaa ja Suomea löytämään toisiaan monella tapaa, kun kerran olemme molempien maiden kansalaisia’”. Juuri tätä Helen toteuttaa nyt itse Abi Coffeessa. Helen on toiminut yrittäjänä vuodesta 2012 ja tietää, että laatu ja luotettavuus ovat avainasemassa yrittäjyydessä. Ja juuri näistä asioista Abi Coffeessa on kyse.

Tarinamme alussa kahvipavut kulkivat matkassamme Etiopasta Suomeen ja löysivät tiensä huippupaahtimoihin. Kysyntä alkoi kasvaa kovaa vauhtia ja ihmiset kysellä mistä meidän kahviamme oikein saa. Sittemmin aloimme pohtia miksemme paahtaisi kahviamme itse. Siitä alkoikin tarinamme Abi Coffeen parissa. Keväällä 2020 avasimme oman pienpaahtimomme Turun Kaarinassa ja tätänykyä hallinnoimme koko prosessia aina raakakahvin tuonnista kahvin paahtamiseen, jauhamiseen ja pakkaamiseen oman perheemme voimiin. Kun turhat ja kalliit välikädet jäävät pois kokonaisuudesta, pystymme tarjoamaan laadukkaimmat kahvit kaikkien saataville. Samaan aikaan pystymme lisäämään työtä molemmissa kotimaissamme; Suomessa ja Etiopiassa.

Meille on tärkeää tarjota kahvia, jossa yhdistyvät suomalaisille tärkeät ominaisuudet, kuten laatu ja maku, sekä mahdollisuus turvata viljelijöiden toimeentuloa tuotantomaassa. Vastaamme Abi Coffeessa henkilökohtaisesti siitä, että jokainen kahvipapumme on aina parasta laatua".